RCL U18 – De ridders van de ronde tafel spelen met vuur.

Teams, U18

Het samen smelten van ….  “U16’s, de vice kampioen uit divisie II en de U18’s die via de kwalificatieronde in Q3 hun plaats in divisie II verzilverde” …  was bij de start van het seizoen 2017-2018 de eerste uitdaging.  Onzekerheden wegnemen en je als U18 open moeten stellen voor nieuwe uitdagingen. Alles gaat een stukje sneller en harder,  foutjes werden nog sneller afgestraft.  Winst en verlies liggen nog dichter bij elkaar.  De wedstijden tegen Frameries en Soignies hadden we direct na de zomervakantie nog nodig om het nieuw RCL U18 team uit te bouwen.  Het afleren van individuele gewoonten en ondertussen als nieuw team ”met vele jonge U18’s” respect beginnen afdwingen.

Na twee wedstrijden was het vakantiegevoel weg en de volle buit bleef in / of kwam mee naar de RCL Koetsweg.  Hierbij waren Brugge, Frameries, Soignies, Schilde/Arendonk  LUIK, COQ MOSAN, Antwerpen/Mechelen en Mons onze tegenstanders in de voorbereiding en in de Q2 voorronde. Vanaf de aftrap werd de tegenstander onder druk gezet.  Tegenaanvallen werden collectief afgeblokt en de Leuvense 22 werd indien nodig een verstrekte burcht. We kregen meer vertrouwen in de scrums, ging voluit voor inworpen en doorbraken met afwisselend pack en lijnspel. In de laatste  20 minuten ging op commando van trainers Sam en Ward de fysieke veldslag pas echt van start. We legden het spel op en zette de tegenploeg op achterstand.

De U18 voorronde in Q2 is achter de rug en we overwinteren terug in divisie II. Voor de RC Leuven geschiedenisboeken: het eerste volledige jaar als U18 team in divisie II is een feit. En als extra sportieve beloning kwamen we in de zeer sterkste poule terecht samen met Frameries, COQ MOSAN, Doornik-Kortrijk, BUC-CELTIC en de toppers uit ROC. We gaan de volgende 10 wedstrijden nog veel kunnen bijleren. En 12 van onze U18’s krijgen dit seizoen ook nog eens de unieke kans om bij te leren via de Nationale en /of Vlaamse U18 selectie teams.

Om banden te smeden moet je met vuur durven spelen. Toeval of niet met 13 RC U18 Leuven spelers trokken we voor onze eerste speeldag in divisie II naar Doornik. De thuisploeg met spelers uit Doornik en Kortrijk stonden ons met 22 op te wachten.  Met 13 tegen 15 op het veld (& 7 man fit op de bank) kan echt tegenvallen.  Maar we konden rekenen op een RC Leuven team van 13 dat knokte voor 20. Blijkbaar namen twee dokwerkers de rol op van trainer en kabouter plob nam  de rol op van RCL U18 teammanager.  Desondanks het moedig weerwerk in de eerste helft keken we tegen een terechte 12 – 0 achterstand aan. Klopte de strategie in de eerste helft van onze trainers. Of waren het toch de dubbele portie appelsientjes van de RCL U18 teammanager die weer het verschil moesten maken. In de laatste 10 minuten kwamen we terug op 12 -12. En toen iedereen langs de zijlijn genoegen had genomen met een gelijkspel brachten onze U18’s in de laatste actie met een snelle doorbraak de eindstand op 12-19. Het slopende packwerk dat hier minuten lang aan voorafging was het resultaat van vele uren trainen en vooral de wil om in de laatste actie geen fouten te maken.

Rugby kan soms toch zo spannend zijn. Wie er als U18 op 13 januari 2018 bij was mag zeker zeer trots terug kijken op een straffe match.  Eentje om in te kaderen. De match tegen Luik in de Q2 voorronde was straf maar dit was nog veel straffer. Maar ook eentje met de wetenschap dat we liever met een volledig team met minstens 20 spelers op het wedstrijdblad staan.

Voor straffe verhalen moet je soms met vuur durven spelen en het ijzer smeden als het warm is. Maar laat ons hier geen gewoonte van maken.Tot slot special dank aan de telkens massaal  opgekomen U18 supporters.

Michel Perdieus

Teammanager RC Leuven U18