Beschrijving

Na een nauwgezette selectie van de druiven volgt het ontstelen en fermenteren gedurende ongeveer 5 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 4 tot 5 ° C met regelmatig overpompen. Rijping vindt plaats in staal gedurende ongeveer 7 maanden op de fijne droesem met veelvuldig overpompen. Licht strogele kleur, neigend naar goudkleurig. Intense neus tomatenblad, peper, salie, gemaaid gras, brandnetel. Er zijn zeker ook hints van geel en zelfs tropisch fruit. De smaak is fris en mineraal en stelt de verwachtingen niet teleur. Ideaal voor alle gelegenheden, uitstekend bij warme en koude vishapjes, zelfs gestoomd, maar ook bij vleeswaren en salami. Het is de enige wijn die wordt erkend om te combineren met sushi en sashimi. Het past goed bij elk eerste en tweede gerecht op basis van vis en schaaldieren, wit vlees zoals kalfsvlees, kip en konijn. Probeer het met pasta met pesto, met groenten en dan crèmes, soepen, fluweelzacht en in het algemeen met alle aromatische bereidingen, met tomaten, paprika’s. De bekendste combinatie is zeker met asperges. In de Friuli-keuken is het een ideale combinatie met risotto met asperges, gnocchi met ricotta en munt, eieren en asperges, “Silenesla” -soep en omeletten met wilde kruiden.

Sauvignon Blanc is een van de meest bijzondere witte druivensoorten ter wereld, rijk aan suggestieve aroma’s met een intense geur en smaak. Gekweekt in koele gebieden zoals Friuli en geoogst iets voor volledige rijping en nadien gevinifieerd in staal, drukt het op zijn best karakteristieke aroma’s uit van duidelijke plant- en kruidachtige aard, in het bijzonder van groene peper, tomatenblad, salie, gemaaid gras, brandnetel. Aan deze aroma’s zijn die van vlier en citrus toegevoegd. Hierdoor wordt een wijn verkregen met een zeer sterke olfactorische impact.

Als in de plaats daarvan wordt geoogst wanneer de druiven volledig rijp zijn, worden de typische plantaardige en kruidachtige aroma’s verzwakt, waardoor in plaats daarvan die van fruit, in het bijzonder perzik, maar ook tropisch fruit, en bloemige aroma’s zoals vlierbessen, brem, acacia en meidoorn worden verhoogd.

Op deze manier krijgen we drie vinificatietanks met organoleptische en analytische hints die erg van elkaar verschillen. In de eerste oogst vangen we de karakteristieke plantengeuren en de zuurgraad die deze in stand houdt. In de laatste twee oogsten gaan we naar meer fruitige en bloemige aroma’s en verhogen we de structuur die zal dienen om zelfs de eerste oogst volledig te ondersteunen.